Oorzaken van kaalheid

Een mens verliest gemiddeld ongeveer 60 haren per dag. Er is sprake van haarverlies wanneer er meer dan 100 haren per dag uitvallen. Kaalheid kan door veel verschillende factoren ontstaan. Het kan ontstaan door hormonen, stress, haarziekte, ongezonde voeding, vermoeidheid of door bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Een aantal van deze punten zullen wij nader toelichten.

Alopecia

Alopecia Areata is de meest voorkomende oorzaak van kaalheid. Alopecia is een kaalheid die zich in kale ronde plekken op het hoofd, in de baard en op andere plekken van het lichaam manifesteert. Ongeveer 0,1%-0,2% van de mensheid kan met Alopecia Areata worden geconfronteerd. Onder vrouwen komt Alopecia Areata vaker voor dan onder mannen. Er zijn cliënten die mettertijd al het hoofden lichaamshaar verliezen. Deze vorm van totale kaalheid wordt Alopecia Universalis. Het verliezen van alle hoofdharen noemen we Alopecia Totalis. Dunne beharing over het hele hoofd noemt men Alopecia Diffusa.

Chemotherapie

Krijgt u chemotherapie (cytostatica) dan kunt u met haaruitval te maken krijgen. Onze ervaring is dat het haar meestal 2-2,5 week na de eerste kuur of vlak na toediening van de tweede kuur gaat uitvallen. Bij lagere dosering cytostatica kan het iets langer duren tot het haar gaat uitvallen. Ook zijn er bepaalde kuren waarbij het haar binnen 10 dagen kan gaan uitvallen. Afscheid nemen van uw eigen haar doet pijn. Een goede professionele begeleiding met aandacht voor de emotionele aspecten is van groot belang!

Bestraling

Het verloop van haaruitval bij bestraling (radiotherapie) is afhankelijk van de intensiteit. Bij intensieve bestraling op het hoofd kan het haar na 7-10 dagen na begin van de bestraling gaan uitvallen. Bij lichtere dosering duurt het langer. Na bestraling is de hoofdhuid zeer gevoelig, vergelijkbaar met zonnebrand. Als u dit voelt, laat het haar los. Aan de gespiegelde kant van het hoofd is de haaruitval vaak minder hevig. Vaak kan pas zes maanden na de bestralingsperiode het herstel van uw haar worden beoordeeld. De structuur en de implanteringsdichtheid van het haar kunnen veranderd zijn. Helaas bestaat de mogelijkheid bij zeer intensieve bestraling, dat nieuwe haargroei uitblijft.

Lichen Planopilaris

Lichen planopilaris is een aandoening van de haarzakjes op de hoofdhuid. De huid rondom de haarzakjes is vaak rood en de rest van de hoofdhuid lichtpaars. Keratine hoopt zich op in de opening van de haarzakjes en er ontstaan kleine verhoornde bultjes. De haarzakjes raken verstopt doordat vuil zich ophoopt als gevolg van huidschilfering van de opperhuid. De haren vallen uit en er ontstaat littekenvorming.

Alopecia Cicatricialis

Alopecia Cicatricialis is een vorm van kaalheid die ontstaat door littekens, die op de hoofdhuid ontstaan. Ongevallen, verbranding, ontstekingen van de hoofdhuid, bestraling, (schimmel)infecties of aangeboren afwijkingen kunnen deze vorm van kaalheid veroorzaken. Deze diagnose wordt door uw behandeld arts of dermatoloog gesteld. Alopecia Cicatricialis is te herkennen aan glad littekenweefsel en meestal is de huid verkleurd. Pseudopelade van Brocq is een aandoening van de hoofdhuid waarbij er steeds meer kleine kale plekjes ontstaan. De kale plekjes zijn van rond, ovaal of rafelig meest glad, zacht en roze. In het eerste stadium is de huid vaak rood verkleurd. De ziekte is zeer grillig van karakter en kan soms ook spontaan tot stilstand komen. Pseudopelade van Brocq valt onder de Alopecia Cicatricialis.

Dunner wordend haar

Naar mate we ouder worden, worden onze haren dunner van structuur en kunnen uitvallen. Veel 65+ers hebben te kampen met een dermate dunne haarbos dat dit ergerlijk wordt. Haar doet veel voor het uiterlijk, ondersteund het innerlijk en geeft zelfvertrouwen. Ons advies is daarom: wacht niet te lang. Voorkom sociaal isolement, omdat u vindt dat u er niet leuk uit ziet. Haar is de sieraad van de vrouw. Ook op oudere leeftijd.

Trichotillomanie

Duizenden mensen, meer vrouwen dan mannen, hebben last van dwangmatig haren trekken. Oftewel Trichotillomanie. Wimpers, wenkbrauwen, hoofd- en gezichtshaar, aan alles wordt getrokken. Ook het beschadigen van de huid heeft vaak een diepere psychologische oorzaak . De controle over de gedragsimpuls ontbreekt. Gedragstherapie is soms effectief.

Erfelijke Alopecia Androgenetica

Mannelijke kaalheid treft zowel mannen als vrouwen. Het is een erfelijk hormoon gerelateerde kaalheid die alopecia androgenetica genoemd wordt. Op het boven hoofd verdwijnen de haren. De krans blijft over.
 

Loose anagen hair syndroom

Het loose anagen hair syndroom is een haargroeistoornis bij kinderen. Vooral meisjes van 2 tot 6 jaar met blond haar. Kenmerkend is de langzame haargroei. De haren zijn dun en pluizig en laten makkelijk los.

Melanoom

Een melanoom op het hoofd is een vorm van huidkanker, die ontstaat in de pigmentcellen van de huid, genaamd melanocyten. Melanomen kunnen op elke plek van het lichaam voorkomen, maar als ze zich op het hoofd of de hoofdhuid ontwikkelen, vereisen ze extra aandacht vanwege de kwetsbaarheid van dit gebied en de nabijheid van belangrijke structuren zoals de hersen en de gezichtzenuwen. Bij vermoeden van een melanoom zal een dermatoloog of een oncoloog en biopsie uitvoeren om de diagnose te bevestigen. Als de diagnose melanoom is gesteld kan de behandeling bestaan uit chirurgische verwijdering waarbij vaak een deel van de omliggende gezonde huid wordt meegenomen om de kanker volledig te verwijderen. In sommige gevallen kan aanvullende therapie nodig zijn zoals bestraling of immunotherapie.

Lupus

Lupus is een auto-immuumziekte waarbij het immuumsysteem per ongeluk gezonde weefsels en organen aanvalt. Deze aandoeningen kan verschillende delen van het lichaam aantasten, zoals de huid, gewrichten, nieren en zelf het haar. Lupus kan haaruitval (Alopecia) veroorzaken, wat één van de veelvoorkomende symptomen is bij patiënten. Dit gebeurt doordat de ziekte onstekingen veroorzaakt op de hoofdhuid en de haarzakjes, wat leidt tot dunner wordend haar of zelfs kale plekken.

Verbranding

Verbranding van de hoofdhuid kan optreden door verschillende oorzaken, zoals blootstelling aan open vuur, de zon, chemische producten, warmte van stylingsapparaten of zelfs medische behandelingen zoals radiotherapie. Wanneer de hoofdhuid verbrand, kan dit leiden tot roodheid, pijn, zwelling, blaren en in ernstige gevallen blijvende haaruitval. Bij haarverlies als gevolg van verbranding kan het dragen van een haarwerk tijdelijk helpen tot het haar opnieuw groeit of blijvend als de haarschade permanent is.

Wij gebruiken cookies om uw ervaring te verbeteren!